Pointe - csöves erősítők

Magyar fülekbe magyar high-end

Megszületett a kisded

2014. január 12. 22:25 - Szekeres Istvan (VINIL.HU)

Pointe Sima 20

20131205_202301.jpgHogy rögtön az elején tisztázzuk, ez a blog nagyrészt erről a csöppségről fog szólni.

A Pointe márkanév 21 éve létezik, az első nagy piaci siker egy bizonyos Sima nevű erősítőhöz fűződik, rögtön egy évvel az alapítás után. Mint a neve is mutatja, egyszerű készüléknek terveztük, amit sok zenerajongó megengedhet magának. Meg is engedték maguknak: a Sima vagy valamelyik reinkarnációja rengeteg hifistát vezetett be a csöves erősítők mágikus világába.

A Simának két trükkje volt: először is, valóban szépen, zeneien szólt, megbirkózott akár egy szimfonikus zenekar, akár egy teljes erővel játszó rockbanda élethű visszaadásával; másodszor mindezt meglehetősen olcsón tette. A valóban filléres (de elég beteg) kínai csöves erősítők megjelenése előtt messze a legolcsóbban tudta megmutatni, mire képesek a hidegháborúból a nyakunkon maradt elektroncsövek. (Igen, a csöves erősítők visszatéréshez az is kellett, hogy a katonai raktárakban tízezerszámra maradtak rádiócsövek - ellentétben a félvezetős, "modern" készülékekkel, egy esetleges atomháború esetén a csöves rádiók működőképesek maradtak volna akkor is, ha valamelyik ideges világhatalom vezetőjének megremeg a keze a nagy piros gombon. Az atomveszély elmúltával ezek a pótalkatrészek egyszeriben értéktelen lommá váltak - a hifisták nagy szerencséjére.)

Az első Sima csúnyácska volt és nagyon alap. Az árát 100 ezer forint alatt kellett tartani, kisker árréssel, áfával, mindennel. De az alacsony büdzsé gyakran megtermékenyítő hatású: könnyű dolog levenni a polcról egy drága alkatrészt, de ha nincs rá keret, máshogy kell megoldani.

Húsz évvel később más a helyzet: igazi belépő szintű erősítőre sajnos nincs is szükség, mivel a sztereó zenehallgatás világába alig van új belépő. Most azokra kell odafigyelni, akik már jó ideje hifiznek, sok remek lemezt összegyűjtöttek, életformájukká vált a zenehallgatás, és szeretnének továbblépni az évekkel ezelőtt vásárolt alapkészülékektől.

A Sima 20 egyrészt nekik szól. Nem kifejezetten olcsó darab, de nem is sokkal drágább, mint egykor az első Sima volt. Ha az elmúlt 20 év kumulatív inflációját is figyelembe vesszük, a mai (sokkal szebb megjelenésű, sokkal több szolgáltatást nyújtó, sokkal-sokkal zeneibb hangzású) unoka még olcsóbb is, mint az egykori legendás ős. A zenehallgatók mostanában használt erősítőinek nagy részénél egyszerűen sokkal jobb minőségű. Ha valaki meghallgatja, beleszeret.

Az új erősítő másik célközönsége hasonló háttérrel rendelkezik, de nem Magyarországon él. A sztereó zenehallgatás momentán sehol sem trendy (bár az lenne), de így is léteznek olyan európai piacok, amelyek képesek felvenni új készülékeket, amennyiben azok tényleg kiemelkedően jól zenélnek, megfizethetőek (az ottani zsebeknek), és szépek. Érdemes megnézni a zsizsgést a müncheni, bristoli vagy éppen moszkvai high-end kiállításokon.

A Sima 20 saját honlapja itt érhető el.

Az itthoni hivatalos bemutató valamikor februárban lesz.(Végül március 1-én lett megtartva.... A szerk.)

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pointe.blog.hu/api/trackback/id/tr845755250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása