Pointe - csöves erősítők

Magyar fülekbe magyar high-end

Minden, amit tudni akartál a csöves erősítőkről

2018. február 18. 12:10 - Szekeres Istvan (VINIL.HU)

...és meg is merted kérdezni

tube004.jpgÖsszegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket, és meg is válaszoltuk őket. Mennyi időnként kell csövet cserélni? Honnan tudjuk, ha egy cső megérett a cserére? Tényleg jobbak a régi gyártású csövek? Ki tudom magam is cserélni a csöveket? És megannyi más gyötrő probléma.

  • A legfontosabb biztonsági óvintézkedések

Mielőtt bármibe belekezdenénk, szögezzük le a legfontosabbakat:

  • A készülék belsejébe sose nyúljunk bele. Odabent nagy feszültségek szaladgálnak, könnyen agyoncsapják az embert. Ha gond lenne a készülékkel, remek szerelőket tudunk ajánlani, akik meg tudják javítani.
  • A csöveket eszünkbe ne jusson a készülék bekapcsolt állapotában kihúzni a foglalatukból. A tűzijáték augusztus 20-án szép a Dunaparton, de nem szép a lakószobánkban.tube005.jpg
  • Ha csövet cserélnénk, vagy akár csak a készüléket takarítanánk, előtte mindenképp húzzuk ki a csatlakozóját a konnektorból.
  • A csöves erősítők kimenő trafója nem viseli el, ha nincs terhelés rákötve. Amíg a hangsugárzókat nem csatlakoztattuk, ne kapcsoljuk be az erősítőt. Terhelés nélkül a kimenő transzformátor tönkremehet.
  • A csöves erősítők hőt termelnek, sokat. Ezért különösen figyeljünk oda a készülék szellőzésére. Az alsó- és felső szellőzőnyílásokat ne takarjuk el (a nagyi szőttesének keressünk más helyet, a melegedő macskát is tessékeljük le az erősítő tetejéről). Ne tegyünk csöves erősítőt olyan polcra, ami hátulról zárt, az erősítő legmagasabb pontja felett pedig maradjon legalább 20-25 centi a következő polc aljáig. A nem megfelelően szellőző erősítő elromlik.
  • A háziállatokat és a kisgyerekeket tartsuk távol a csöves készülékektől. Kölcsönösen kárt tudnak okozni egymásban.

 

  • Mennyi a csövek üzemideje?

Nehéz megválaszolni a leggyakrabban feltett kérdést, mert  több tényezőtől függ. Nagy vonalakban el lehet mondani, hogy a végfok-csövek élettartama átlagosan 3000 üzemóra (napi 2 óra zenehallgatással bő 4 év). Jobb minőségű csövekkel, kíméletes használattal ez lehet a duplája is. Az előfok csövek legalább két, de inkább három végcső szettet szolgálnak ki.

A Pointe erősítők mindegyikére igaz, hogy a bekapcsolás után az elektronika kíméletes a csövekkel, a nagyfeszültséget csak azután kapcsolja a csövekre, miután azokat felfűtötte. Ez az élettartamukat akár 30 százalékkal is meghosszabbítja.

 

  • Honnan lehet tudni, hogy egy cső megérett a cserére?

A csövek két módon mehetnek tönkre. Vagy egyből elhallgatnak (belső szerkezet  meghibásodása), vagy fokozatosan annyira lecsökken a katód emissziója, hogy a cső nem tudja a feladatát megfelelően ellátni.

A legkönnyebb azt észrevenni, ha egy cső nem világít. Ha a cső nem világít, akkor ott baj van. Egyes csövek eleve nagyon kevéssé világítanak, mert a cső szerkezete olyan – ezeknél a búra hőmérséklete a mérvadó.

Szintén könnyű megállapítani, ha egy cső vákuuma megszűnt. Ilyenkor a getter (a búra belsején lévő fémszínű, esetleg fekete folt) kifehéredik. A képen a jobb oldali cső az egészséges, a bal oldali indul a kukába.

tube001.jpg

Szemmel látható az úgynevezett lila izzás: a cső egy-egy belső szerkezeti eleme, leginkább az elektródák körül kialakuló, jól behatárolható kontúrvonalakkal határolt, sötétlila derengés szintén vákuum problémát jelent.

tube011.jpg

Ez nem keverendő össze a kékes izzással, ami éppen a cső egészséges állapotában jelenik meg, nem konkrét belső szerkezeti elemhez kötődik, és a búra falához van közel. Lejjebb arról is mutatunk képet.

Fülre a jelentős teljesítményveszteség, a torzítás hirtelen megnövekedése jelzi a csövek halálát. Szintén jellemzőek a furcsa hangok: a sípolás, sziszegés, pattogás is utalhat arra, hogy egy csövet cserélni kell. Mivel a csövek ritkán mennek tönkre egyszerre, egy szobai sztereó erősítőben a két csatorna csöveinek egyenkénti megcserélésével könnyen beazonosítható a hibás cső. Amikor a cserével a zaj átmegy a másik csatornára, akkor már meg is van a bűnös.

Audiofil erősítők csöveit érdemes időnként csőméterrel megvizsgáltatni. Amikor a cső nem tejesíti a gyári paraméterek legalább 80 százalékát, a csövet illik kicserélni.

 

  • Fura jelenségek, amik nem utalnak hibás csőre

Sok megkeresést kapunk aggódó tulajdonosoktól, akik csőhibára gyanakszanak, pedig a gyanús jelenség valójában a cső egészségére utal. A leggyakoribb a kék derengés a csőben a búra környékén. A jelenséget fluoreszcenciának nevezzük és azt látjuk, ahogy az elektronok bombázzák az üvegbúrát. Ez a fajta kékes derengés éppen arra utal, hogy a csőben tökéletes a vákuum. A fotó hosszú expozíciós idővel készült, ennyire erős és ennyire kék fluoreszcenciája egyik csőnek sincs, de a lényeg látható: a derengésnek nincs éles kontúrja, és nem egy belső szerkezeti elem körül jelenik meg, hanem a búra mentén.

tube010.jpg

Riasztónak tűnhet, ámde valójában teljesen ártalmatlan jelenség, amikor bekapcsolás után egy előfokcső élesen felvillan. Ez is a cső konstrukciójából eredő normál működésre utal. A két fűtőszálnak ugyanis egyes konstrukciókban nem egyforma az ellenállása hideg állapotban. Amikor a csövet feszültség alá helyezzük, az alacsonyabb ellenállású szálon nagyobb áram folyik, ez eredményezi a fényjelenséget. Pár pillanat múlva, amint a hőmérséklet kiegyenlítődik, a két fűtőszálon is egyforma áram fog folyni.

Nem feltétlenül utal hibára, ha az egymás mellé beépített csövek nem egyforma fényerővel világítanak. A jelenség oka a leggyakrabban az, hogy az egyedi, kézi gyártás miatt a cső szerkezete egy kissé el van fordulva a cső talapzatához képest, és nem ugyanabból a szögből érkezik a fény.

 

  • Mennyibe kerül egy csőcsere?

Ezt sem könnyű pontosan megválaszolni. Két tényező játszik szerepet a csövek árában: 1) a cső konkrét típusa, 2) mennyire vagyunk igényesek a csövekre.

A Pointe Sima erősítők EL84-es csöveiből egy szett ki tud jönni 10 ezer forintból, de a nagyon menő újkori csövekből sem lesz drágább a művelet 40 ezernél.

A nagy erősítők (például a Pointe Sixty) KT88-as csövei 50 ezernél indulnak, de egy komolyabb szett el tud menni 120-150 ezerig is. Az előfok-csövek olcsóbbak, a Pointe által tipikusan használt csövek darabja 3000-9000 forint.

Az előbbiek alapján egy Pointe Sima komplett csőcseréje megállhat 20 ezer forintból, egy Pointe Sixty vagy Delica minőségi újracsövezése viszont elérheti a 200 ezer forintot is.

Az új Pointe Platinum gyári csőkészlete a kettő közé esik: a Tung-Sol végcsövek ára kb 50 ezer, a két előfok-cső kijön kb. 8 - 8 ezerből.

 

p1200101.jpg

 

  • Mit jelentenek a csövek megnevezésében a betűk és számok?

Az audio világában sokféle csövet használnak. Az egyes csöveknek saját nevük van, általában több is. Másképp hívták ugyanazt a csövet az USÁ-ban, Európában, vagy éppen a Szovjetunióban. A csövek elnevezésében látható betűk és számok gyakran utalnak bizonyos műszaki jellemzőkre vagy a felépítési sajátosságokra – ezek könnyen megkereshetők az interneten, a felhasználó számára azonban nincs különösebb jelentőségük. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vacuum_tubes

 

  • Hol lehet beszerezni a csöveket?

 tube007.jpgAz elterjedtebb erősítőkben használt csövek könnyen beszerezhetőek webshopokban, hifi kereskedésekben, illetve nagyobb hangszerboltokban, ahol árulnak csöves készülékeket.

A Pointe csöves erősítőkben a végcsövek tipikusan EL84, EL34, KT88, 6L6 csövek, az előfokokban ECC81, ECC82, ECC83, E88CC, illetve újabban ECF80 csövek dolgoznak.

Ezek a csövek az ötvenes évektől mostanáig az audio erősítők legtipikusabb csövei, gyakorlatilag minden működő cég gyártja őket ma is, illetve különleges, NOS darabok is beszerezhetőek - a Vaterán, a Hifipiac és az AVX fórumaiban is előfordulnak elektroncsövekre specializálódott eladók. Érdemes külföldi webáruházakban is keresgélni, gyakran jelentősen jobb árakon lehet a csövekhez hozzájutni.

Itt jegyezzük meg, hogy a csövekre – a termék jellege miatt – csak korlátozott garanciális feltételek érvényesek, tipikusan a vásárlástól számított három hónap.

Szükség esetén lépj kapcsolatba velünk, szívesen segítünk bármilyen cső beszerzésében. A futó készülékek csöveit raktárról adjuk, a régebbieket néhány nap alatt szerezzük be.

 

  • Hogyan lehet biztosítani a csövek hosszú életét?

Ha az erősítőt bekapcsoltuk, a csöveknek nagyjából mindegy, hogy szól-e rajtuk zene, illetve ha igen, akkor mekkora hangerővel. A maximális kivezérlést azért kevésbé bírják hosszú távon. Fontos viszont, hogy kíméletesen legyenek indítva - a Pointe erősítők mindegyike kíméletes a csövekhez ebben a szakaszban.

Minden óvintézkedés ellenére az a legbiztosabb, ha feleslegesen nem kapcsolgatjuk ki-be az erősítőt. Ha például van egy óránk zenét hallgatni, aztán más dolgunk van egy órán át, mielőtt visszaülnénk a zenehallgató fotelba, érdemesebb inkább bekapcsolva hagyni az erősítőt. (Jobban is fog szólni.)

Fontos az is, hogy a lehető legkevesebbet mozgassuk a csöveket. A csövek belső szerkezete viszonylag érzékeny. Ha költözünk, a csöveket vegyük ki az erősítőből és tegyük vissza az eredeti dobozukba. A csövek kopogtatása, ütögetése semmiképpen sem jó ötlet.

Tartsuk tisztán a csöveket! A csövekre rakódott szennyeződés rontja a búra hőcseréjét, és így rövidíti a cső élettartamát. Figyelem: ne nyúljunk a csövekhez, még egyszerű portörlés céljából sem, csak azután, hogy a hálózati kábelt kihúztuk a konnektorból.

 

  • Van-e értelme a NOS csöveknek?

tube008.jpgTénykérdés, hogy a csöves elektronikák aranykorában igen kiváló csöveket készítettek. Az is ténykérdés, hogy fizikai értelemben az öregedés általában jót tesz az alkatrészek hangzásának. Ebből következik, hogy sok NOS (New Old Stock) alkatrész javít(hat)ja a hangzást.

A helyzet azonban nem annyira egyszerű. Az idős alkatrészek megbízhatósága romlik. Jellemző, hogy a 2011-es Pointe Amplifica erősítőink közül többet kellett visszahívnunk, mert az 1959-ben gyártott szovjet végcsövek megbízhatatlanul működtek. Nagy gond nem volt, tipikusan csak a csőlábakat kellett finoman megtisztogatni – de ezek mégis megbízhatósági gondokat okoztak.

Eközben a csöves készülékek feltámadásával párhuzamosan a világ csőgyártói is újításokat vezetnek be, egyrészt új gyártási technológiákra, másrészt új anyagok használatra támaszkodva. A modern csövek minősége egyre javul, miközben a NOS csövek ára a készletek fogyásával meredeken emelkedik. Nehéz ma azt javasolni, hogy a modern, friss gyártású, számlás-garanciás csövek helyett valaki vegyen az eBayen árult, ki tudja mennyi idős, mennyire használt NOS csöveket két-háromszoros felárral.

 

  • A csöves erősítők sok áramot fogyasztanak – de mégis mennyit?

A válasz itt is az erősítőtől függ. A tipikus csöves erősítő 100-400 wattot vesz fel óránként, függetlenül attól, hogy mennyire van terhelve. A mai (2018. február) áram árakkal számolva 100 wattonként 4.5 ft/óra jelenik meg a számlán. Azaz az erősítő teljesítménytől függően így óránként nagyjából 7 – 18 forint egy óra zenehallgatás ára. Napi két óra zenehallgatással számolva havi 400 – 1000 forinttal növeli meg a villanyszámlánkat egy csöves erősítő. 

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a tranzisztoros készülékek is tudnak sok áramot fogyasztani. Ha csöves helyett minőségi félvezetős erősítőn hallgatunk zenét, az is kerülhet majdnem ugyanennyibe. 

 

  • Milyen cső kell nekem? Mivel csereszabatosak a csöveim?

A legbiztosabb dolog a készülék eredeti leírásában megnézni, milyen csövekkel szerelték gyárilag. A legnépszerűbb csöveknek többféle nevük is lehet, a Pointe Sima európai EL84 megnevezését ismerjük például az amerikai 6BQ5 és a szovjet (cirill betűs) 6П14П néven is. Ezek a kódok ugyanazt a csövet jelentik.

Az interneten könnyen lehet találni kompatibilitási táblázatokat. Ezek néha felsorolnak egyéb csöveket is, amelyek a csőfoglalat és a lábak kiosztása alapján elvileg szintén alkalmazhatóak az eredeti cső helyén. A valóságban azonban nem mindig elég információ, hogy a csőfoglalat mérete és a lábak kiosztása egyezik, léteznek egyéb fontos különbségek.

A legkisebb kétely esetén forduljunk a forgalmazóhoz.

 

  • A csövek cseréje

A csövek cseréje automatikus beállású erősítőknél (mint az összes Pointe erősítő, a Sixty kivételével) igen egyszerű művelet. A készülék áramtalanítása után a régi csöveket egyszerűen felfelé ki kell húzni a foglalatból. Figyelem: a végfok csöveket sosem a búránál fogjuk meg, hanem mindig a cső alsó részén. Ha a búrát húzzuk, könnyen elválhat az üveg a cső talpától.

A Pointe Sixty esetében külön kezelőszerv, illetve a beállítást segítő visszajelző teszi egyszerűvé a manuális beállítást.

Fontos tudni, hogy a csöveknek időre van szükségük, hogy „bejáratódjanak,” azaz a legjobb hangjukat tudják adni. A végfok csövek az első 100-150 üzemóra után érik el végleges hangjukat, az előfok csöveknek ennél kevesebb időre lehet szükségük. A bejáratás alatt nem fontos, hogy zenét is hallgassunk a készüléken, elég egyszerűen bekapcsolva hagyni. A csöves erősítőt ugyanakkor ne hagyjuk sosem magára, amíg áram alatt van, különösen nem új csövekkel. A csövek esetleges gyári hibái vagy sérülései (pl  a búra repedése) komoly szikrázást eredményeznek. A legtöbb erősítő védekezik az ilyen problémák ellen, de ilyenkor is jelentkezhet némi minimális tűzveszély.

 

  • Párba/quadba válogatott csövek

tube006.jpgA gyártási szórás miatt az egyes csövek belsejében az elektródák nem pontosan ugyanabban a térbeli pozícióban vannak, és így elektromos tulajdonságaik is eltérnek. Egyes erősítők érzékenyek arra, hogy a végerősítő csövek pontosan egyforma tulajdonságúak legyenek, különösen a push-pull (ellenütemű) konstrukciók esetében: a különböző áramú csövek miatt aszimmetrikussá válik a kimenő transzformátor mágneseződése, ami miatt megnő a torzítás és csökken a teljesítmény. Ezért érdemes párba vagy quadba válogatott végfok csöveket vásárolni. A nagyobb webáruházak eleve így, összeválogatva árulják a végfok csöveket. (Külföldiül Matched Pair és Matched Quad a válogatott pár illetve négyes neve.)

Mivel a push-pull erősítőkben válogatott párokat kell használnunk, ez azt is jelenti sajnos, hogy egyesével nem lehet cserélni a csöveket, csak párosával.

Az előfok csövek esetén a párba válogatásnak lényegesen kisebb a jelentősége, de a tökéletes jobb-bal balansz érdekében itt is érdemes hasonló mérési eredményeket mutató csöveket használni mindkét csatornán.

 

  • Trükkök, tippek a csövek tárolására

 tube009.jpgA csövek finom belső szerkezete érzékeny a külső behatásokra. Törések, deformációk jelenhetnek meg külső mechanikai behatásokra.

  • Ha nem muszáj, ne szállítsuk a csöveket. Ha mégis muszáj szállítani őket, ügyeljünk a megfelelő védelemre: a saját dobozuk illetve valamilyen rezgésmentesítő csomagolás (pl. „bubis” fólia) alap.
  • A csövek használaton kívüli tárolásakor célszerű légmentesen lezárható dobozokat használni, amiben elhelyezünk nedvszívó zacskókat is.
  • Ne tartsuk a csöveket gyakran kihúzott fiókokban: a kihúzáskor vagy betoláskor óhatatlanul előforduló rezgések károsíthatják a csöveket.
  • Ne kocogtassuk a csöveket üzemi hőmérsékleten. Melegen még kényesebbek a külső fizikai behatásokra.
  • Ha a csőlábak szennyezettek, oxidáltak, érdemes megtisztítani azokat. Alap esetben citromlével vagy ecettel elég megtörölgetni őket. Persze a speciális kontaktjavító folyadékok is megfelelőek (pl. Kontak). Ha az oxidáció mértéke komolyabb, finom csiszolópapírt is szabad használni.
  • A csövek búráját tartsuk tisztán. Az esetleges ujjlenyomatokat töröljük le. A zsíros foltok másképp melegszenek fel/hűlnek le, mint az üvegbúra anyaga, így hosszú távon felesleges anyagfeszültséget okoznak a búra anyagában.
  • A csövek feliratai le tudnak kopni az oldószeres tisztítás során. Legyünk óvatosak.

******

További kérdésed van? Írd meg itt alul, kommentben, vagy küldd el az info@pointe.hu címre.

Szeretnél máskor is érdekességeket hallani az egyik legrégebbi magyar csöves erősítő manufaktúráról? Lájkold be a Facebook oldalunkat, és biztosan nem maradsz le semmiről.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pointe.blog.hu/api/trackback/id/tr9713678260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kirwani 2018.02.25. 21:55:22

Nagyon csecse az erősítő a képen!
Kösz' a leírtakat!
süti beállítások módosítása