Pointe - csöves erősítők

Magyar fülekbe magyar high-end

"Milyen hangsugárzókhoz ajánlanátok?"

2014. január 31. 05:56 - Szekeres Istvan (VINIL.HU)

yodobashicamera_5.jpgA Hifi Piac tesztjéhez kapcsolódva Zsolti86 tett fel kérdést a Pointe Sima 20 erősítőtől.

"Kíváncsi lennék, 1-2 konkrétumra, hogy milyen hangsugárzókhoz ajánlanátok?"

A hifiben számos koncepció létezik arra, melyik a legfontosabb komponens a láncban. Ivor Tiefenbrun, a Linn lemezjátszók guruja annak idején azt vezette le, hogy a legfontosabb láncszem a műsorforrás. Szerinte ami információ elvész a lánc elején, azt már később nem lehet pótolni. Logikusan hangzik.

Mások azt hangsúlyozzák, hogy minden komponensnek ugyanakkora a fontossága, hiszen egy lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme. Ez is logikusan hangzik.

A megfelelő tiszteletet megadva mindkét iskolának, én magam* úgy gondolom, hogy a legfontosabb láncszem (neeeem, nem az erősítő) mégiscsak a hangsugárzó - a végső hangzás jellege nagyrészt a hangdobozokon múlik.

A legjobb talán az lenne, ha a zenerajongók komplett láncokat vennének, amiket jó fülű, hozzáértő, tapasztalt, emberismerő és jóindulatú kereskedők ajánlanak nekik - de ez ma sajnos irreális, túl kevesen engedhetnek meg maguknak komplett hifi rendszert, a legtöbben lépésről lépésre építkezünk. (Nem is beszélve arról, hol vannak ma a jó fülű, hozzáértő, tapasztalt, emberismerő és jóindulatú kereskedők.)

Mivel a helyzet az, ami, így a legjobb tanács, amit én adhatok, hogy legelőször is egy hangsugárzóba szeressünk bele: vegyük meg a legjobbat, ami tetszik és amire telik, és ahhoz építsük hozzá a rendszert. (Oké, nyilván ez sem eredeti felfedezés, ennek az irányzatnak a legnevesebb teológusa talán Edgar Villchur, az Acoustic Research készülékek egykori atyja, aki amúgy a hallókészülékek fejlesztése terén érte el legnagyobb sikereit.)

Ha megvan a hangfal, ahhoz válasszunk erősítőt. Természetesen a Pointe erősítők tényleg kiválóak, mindenképpen érdemesek egy meghallgatásra, hiszen rengeteg tudás és munka van bennük, egy születőfélben lévő új erősítő ráadásul rengeteg hangsugrázóval találkozik, de arra nincs garancia, hogy tetszőleges rendszerben ők válnak be a legjobban.

Az új Sima 20 is meglehetősen sokoldalú játékos, mindenféle hangfallal hallottuk már zenélni, és bár volt, ahol nem tudott igazán érvényesülni (pl. egy Xavian állódoboz társaságában), többnyire azért átjönnek a pozitívumai.

A Hifi Piac tesztjében olyan Triangle Quartet Genése hangfalakkal próbálták, amit mi magunk is használunk a saját demóinkhoz -- nyilván azért, mert szerintünk az egy mennyekben köttetett házasság. Ugyanakkor a HFP tesztelője - amellett hogy dicsérte például a zongora megszólaltatását, aminél nagyobb dicséret a hifi-sajtóban nemigen létezik  - kritikát is megfogalmazott, szerinte nem tudott elég hangosan szólni a rendszer. Ez nálunk, a huszonvalahány négyzetméteres demószobában valahogy sohasem jelentett gondot, így némileg tanácstalanul állunk a jelenség előtt.

És innentől kezdve nehéz okosnak lenni.

Tartjuk magunkat ahhoz, amit kezdetben leírtunk: a Sima 20 normál lakószobában egy átlagos, 90 dB körüli érzékenységű hangsugárzót gond nélkül meghajt. Innentől kezdve érdemes kipróbálni a saját rendszerben - ebben mi partnerek vagyunk, nálunk természetes, hogy a készüléket saját rendszerben is lehet tesztelni, akár hosszabb távon is, mondjuk 6-8 napon keresztül.

 

* az egyes szám első személy itt hangsúlyosan e sorok szerzőjére vonatkozik, aki azonban nem azonos a Pointe erősítők konstruktőrével

komment
Címkék: hangfal pointe

A bejegyzés trackback címe:

https://pointe.blog.hu/api/trackback/id/tr1005790969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolti86 2014.01.31. 09:03:25

Köszönöm a választ!

A bejegyzés elejével jómagam is teljes mértékben egyetértek! (Bár kicsit szúrja a szemem a hangfal szó többszöri helytelen használata pont egy olyan személytől, akitől elvárható lenne a hangfal/hangsugárzó közötti különbség ismerete...)

A második felétől sajnos nem lettem okosabb, egyedüli új információ, hogy "egy Xavian állódoboz"-zal nem működik jól. (legalább egy típus jó lett volna...)

Azért köszönöm, hogy foglalkoztál a kérdésemmel!

Szekeres Istvan (VINIL.HU) 2014.01.31. 12:52:48

@Zsolti86: amin hallottuk és tetszett: Triangle Genése Quartet, Audio Note AN-E, Chario Sovran, Monitor Audio GX300, Proson "valami nagy állódoboz." Belgrádban a viszonteladónk a Finel Lambda hangsugárzókkal demózza: www.finel.rs/proizvodi.php?r=1339
süti beállítások módosítása