Pointe - csöves erősítők

Magyar fülekbe magyar high-end

Mindig kell egy barát

2014. január 13. 00:45 - Szekeres Istvan (VINIL.HU)

Братство и јединство

k5b.jpg

A Братство и јединство (Testvériség és egység) Tito marsall jelszava volt, ez tartotta össze Jugoszláviát.

Sokan tudják, hogy a Pointe erősítők ugyan valóban "magyar termékek," ám apukájuk, Sindrics Tibor vajdasági, pontosabban szabadkai. A magyar piac mellett a Pointe erősítők mindig is forogtak az ex-Jugoszláviában is.

Az ex-Jugoszláviáról nem árt tudni, hogy az ottani népeknek a kilencvenes években ugyan egy elég véres, gyilkos polgárháborúval sikerült a nemzetközi médiába bekerülniük, ugyanakkor létezik egy nyugodt, értelmiségi, zenerajongó Jugoszlávia is, ami -- a titói szocializmus relatív jóléte alatt -- meglehetősen komoly hifi életet élt. Ha mást nem is, de a szlovén Kuzma lemezjátszókat és a szerb Karan erőműveket nyilván minden magára valamit is adó magyar hifista ismeri.

Kevesen tudják ugyanakkor, hogy a hifi-élet ma is pezseg az ex-YU-ban. Az egyik legjobb név ma a világ lemezjátszó-piacán a belgrádi Soulines.

beo-hifishow-2011-003.jpgA Pointe és a Soulines között a messze múltba nyúlik vissza az együttműködés. Jó pár éve volt, hogy a cég vezetője, Igor Gligorov megkereste Sindrics Tibort, lenne-e kedve közösen kiállítani a belgrádi high-end show-n. A Soulines (akkor még TT Recycled) számára két okból volt érdekes a Pointe: egyrészt a belgárdi kiállításon egy "hazai" szobát lehetett csinálni, ami a helyi szaksajtóban sokkal nagyobb hangsúllyal jelent meg, másrészt a Pointe azon kevés cégek egyike, akik önálló, csöves phono-fokozatot kínálnak. 

A kiállítás sikeres volt, TT Recycled lemezjátszók Pointe Analogia phono fokozaton és egy akkori Pointe-csúcsmodell Sixty erősítőn keresztül szólaltak meg, és a helyi szaklapok szerint a show legjobb hangját hozták össze. (Nem mellesleg a lemezjátszók tápegysége is Tibor munkája volt.)

Igor és Tibor barátságának következő lépése volt, amikor Tibor a Soulines-t bízta meg azzal, hogy gyártsák le az új Pointe erősítő, a Sima 20 készülékházát.

Ehhez tudni kell, hogy a Soulines úgy gyárt lemezjátszókat, hogy házon belül készítik el a legtöbb alkatrészt. A hangkar és a motor ugyan külső beszállítóktól származnak, de minden más egy belgrádi, minden jóval felszerelt műhelyben születik meg.

Az új erősítővel kapcsolatos tervezés egyik legfontosabb eleme volt, hogy a készüléknek dögösnek kell kinéznie, máskülönben nincs esély az értékesítésre a nyugat-európai piacokon.

Ahogy maga az elektronika is hosszú-hosszú hónapok kisérletei nyomán született meg, a készülékházhoz is rengeteg munka, rengeteg vázlat és próbamodell kellett. (Nemcsak a kinézet számít ilyenkor, de a szerkezet merevsége és szellőzése is.) Igor azonban Tiboréhoz hasonló lelkesedéssel vett részt a projektben -- a végeredmény magáért beszél.

kubw.jpgEzek után nyilvánvaló volt, hogy a 2013 novemberében megrendezett belgrádi high-end kiállításon is közösen vett részt a két márka. A legeslegelső, belülről még nem is végleges Sima 20 (és egy régebbi Analogia) adták a hangját a közben nemzetközi hírnévre is szert tett Soulines lemezjátszóknak.

Az eredmény most is pazar: tolongás a kiállítás egyetlen "hazai" szobája előtt, a show legjobb analóg hangja elismerés megszerzése...

Igor azonban nemcsak Belgrádban állít ki: különleges lemezjátszói végigturnézzák Európa fontosabb hifi kiállításait, Athéntól Ljubljanán át Moszkváig. A demószobák előterében a lemezjátszók precíz beállítását félórás "előadásokban" szemléltető, ahhoz pontos és ingyenes sablonokat gyártó Igor készülékei beveszik a high-end európai központjait. Németországban, Svájcban, Görögországban és Oroszországban már van saját képviselő, a készülékeket teszteli a híres TNT Audio, Igorral nagyinterjú jelenik meg a new york-i design magazinban, a Cool Hunting-on.

igor.jpgMi a következő lépés? A nemzetközi piacra kilépést segítheti a Soulines felívelő karrierje. A Sima 20 szinte biztosan nem Pointe, hanem Soulines márkanéven fog piacra kerülni Nyugat-Európában, Oroszországban pedig -- ahogy eddig is -- a forgalmazó, Next Hifi saját márkaneve alatt.

Eközben viszont Igor lemezjátszói megjelennek Magyarországon is: természetesen (legalábbis kezdetben) a Pointe bemutatótermében, illetve a februárra tervezett Sima 20 nyílt napon. Ha minden igaz, Tibor mellett Igor is személyesen lesz jelen, és az előtérben itt is bemutatja híres, fehér cérnakesztyűs magánszámát, hogyan kell egy analóg lemezjátszót precízen beállítani...

Nyilván meg is lehet majd közelíteni: anyanyelvén, a szerben kívül tökéletesen beszél angolul és oroszul is. 

Ami a lemezjátszók bevezetését illeti, az is a 2014-es tavaszi szezon egyik teendője lesz.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pointe.blog.hu/api/trackback/id/tr955755416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Listen 2014.01.18. 16:43:32

Láttam ezeket a lemezjátszókat egy design kiállításon. Élőben még szebbek.
süti beállítások módosítása