Pointe - csöves erősítők

Magyar fülekbe magyar high-end

Kívánságműsor

2018. május 26. 16:17 - Szekeres Istvan (VINIL.HU)

Pointe Spin Doctor lemezjátszó tápegység

img_5468.JPGA közvetlenül a konnektorból táplált lemezjátszó motorok rettenetesen érzékenyek az áram minőségére. Ha tökéletes szinusz hullámokat látnak, rengeteget javul a hang. És nem kell kézzel átrakni a szíjat sem, ha 45-ös fordulatszámú lemezt hallgatnánk. Íme, még egy új Pointe termék az analóg lemezek gyűjtőinek.

Minden lemezjátszót be kell dugni a konnektorba, de vannak, amiknek a motorja egyenáramról megy (ezekben vagy ezekhez van valamiféle AC/DC átalakító), más konstrukciók motorját közvetlenül a váltóáram hajtja. Ide tartoznak a Rega, a Project, a Linn, a Thorens, a Systemdek, a Manticore stb lemezjátszók, illetve saját kínálatunkból az Edwards Audio készülékei – a való világ lemezjátszóinak jelentős része. 

Mi jön ki a konnektorból?

Ezek a szinkronmotorok ki vannak szolgáltatva a konnektorból elérhető áram minőségének. A sebességtartás szempontjából kiemelkedően fontos az állandó kerek 50 Hz megléte, a váltóáram „váltása” lökdösi előre a motort pólusról pólusra. A váltóáram szinusz hullámainak torzulása, a megjelenő zavarjelek meghallhatóak: ezek finoman „rángatják” a selymesen sima szinusz hullámokat váró motort. Az eredmény vibráció, azaz mechanikus energia, ami a szíjon és a lemezjátszó felépítményén keresztül a hangszedőhöz is eljut. Ezek az anomáliák megjelennek a hangban is: fárasztóbb, érdesebb hangzás, csökkenő dinamika, széteső ritmika. 

Történelem

Nem meglepő módon az első „tuning” tápegység a Linn LP12 Sondek kultuszlemezjátszóhoz készült. Ez volt a Linn Valhalla. A korabeli tesztek felsőfokon beszéltek a hangminőség meglepő javulásáról. A Linn Valhalla kitaposta az utat: a kilencvenes években már önálló kategória volt a szeparált lemezjátszó-tápegység.

pointepure.jpgEbben az időben a Pointe is készített ilyen lemezjátszó tápegységeket Pointe Pure Power néven, elsősorban a L’Auditeur kereskedőház akkoriban forgalmazott lemezjátszóihoz – mindössze egy-két tucat példányban. 

2018-ban aztán újra igény merült fel a külső tápegységekre. Egyrészt az analóg audio egyre nagyobb tért hódított vissza, másrészt a Pointe magyarországi importőreként leszerződtünk a tuningolt Rega lemezjátszókat készítő brit Edwards Audio céggel, és elkezdtük forgalmazni annak lemezjátszóit.

Ezek egyik fontos tulajdonsága a fejleszthetőség: az egyszerű alap konstrukciójú lemezjátszók egyes elemeit viszonylag olcsón emelt minőségűre cserélve drasztikusan javul a hangzás. Az Edwards Audio a szíjat, a szíjtárcsát, a lemeztányért, a hangkar ellensúlyát, a tányércsapágyat tuningolja – remekül illeszkedik ebbe a programba a tápegység tuningja is.

Ha már Edwards Audio (vagy Rega) lemezjátszók: a készülékek egyik gyenge pontja, hogy a 33/45 fordulatszámváltás a szíj áthelyezésével oldható meg: meg kell emelni a lemeztányért, és alatta átpöckölni a gumiszíjat a motor szíjtárcsa másik hornyába.     

A tökéletes szinusz jel nyomában

A kialakult helyzetben a Pointe egyszemélyes marketing és sales igazgatójaként (hehe) kértem, pontosabban kérleltem Tibort, hogy gyártsuk úja a régi Pure Power tápegységet. Már csak azért is, mert az interneten megjelent egy-két régebbi példány komoly viharokat kavart, voltak felhasználók, akik több márkás tápegység meghallgatási tesztjéből is a Pure Powert hallották ki győztesnek. És akkor az egyszerűsített fordulatszám-váltásról még szó sem esett…

Tibor kettős választ adott: egyrészt benne volt egy sorozat tápegység legyártásában, másrészt viszont a tervezésben az alapoktól akart elindulni. A Pure Power óta eltelt időben forradalmi változások rázták meg a tápegység bizniszt, elérhetővé váltak olyan mikroprocesszoros megoldások, amik – helyesen alkalmazva – még jobb eredményeket tudnak elérni.

Pointe Spin Doctor

img_5471.JPGA név etimológiájának külön ablakot szánunk. Elég viccesre sikerült, legalábbis szerintünk, de egy kis magyarázatot igényel.

A készülék maga ellenben nem igényel magyarázatot. Gyakorlatilag minden olyan lemezjátszóhoz használható, ami váltóáramú szinkronmotorral üzemel, és Magyarországon (230V, 50 Hz) használják. A kis fekete doboz lényege, hogy egyrészt a fali konnektorból jövő áram olyan-amilyen váltófrekvenciáját hajszál pontosan 50 Hz-en tartja, másrészt a kimeneten megjelenő áram tökéletesen szabályos szinusz hullám lesz, semmilyen zavarjel vagy interferencia nem torzítja. 

A Pointe Spin Doctor egyszerű, de csinos fekete készülékházba került beépítésre. Az előlapon egy fordulatszámváltó kapcsoló található csak, illetve két led: a 33-as fordulatot zöld, a 45-öst piros jelzi.

img_5473.JPGA hátlapon a hálózati kapcsoló, illetve egy-egy IEC-szabványú bemenet és kimenet foglal helyet. A készüléket bármilyen audio tápkábellel csatlakoztatni tudjuk a hálózatra, de a lemezjátszó tápkábelét is csak IEC csatlakozóval lehet rákötni, nem a sima villásdugóval. Szükség lesz tehát vagy egy adapterre, vagy a lemezjátszónk egyszerű villásdugóját kell átvariálni. Ez utóbbiban szívesen segítünk.

Ennek a megoldásnak egyébként egyszerű biztonságtechnikai okai vannak: a készülék kimenete 4 wattos. Ez a lemezjátszókhoz bőven elegendő, más készülékekhez nem. Magasabb teljesítmény felvételű készülék csatlakozása tönkretehetné a Spin Doctort. Úgy gondoltuk, nem elég, hogy beleírjuk a használati utasításba, hogy légyszi ne köss rá más készüléket, kell fizikai akadály is.  

Habony Árpád

A spin doctor kifejezést a politika használja. Magyar nyelvű oldalakon is előfordul, jelentése olyan – a politikai életben működő – kommunikációs szakértő, aki az adott hírt vagy közleményt „úgy csűri-csavarja, úgy pörgeti, amíg az végül pozitív üzenetként jelenik meg (bármilyen káros hírnek is tűnt elsőre).” (forrás

Ugyanakkor amit a lemez csinál a lemezjátszón, az is az angol „spin” (forog) igével írható le, a forgás „orvoslása” pedig nagyon is egy külső lemezjátszó tápegység feladata, ugye.

És ne feledkezzünk meg az angol Spin Doctors együttes munkásságáról sem.

Próba cseresznye

A való világ lemezjátszóinál szinte biztosan drasztikusan javul a hangminőség. De ezt nem kell készpénznek venni: ahogy az összes Pointe készülék esetében, a Spin Doctornál is magától értetődő a kipróbálás lehetősége saját láncban.

A Spin Doctort a VINIL.HU oldalon tudod megrendelni. Tessék, itt egy közvetlen link.

img_5467.JPG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pointe.blog.hu/api/trackback/id/tr4214004462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása