Pointe - csöves erősítők

Magyar fülekbe magyar high-end

Stereo MC's: Step It Up

2018. május 14. 23:46 - Szekeres Istvan (VINIL.HU)

Nem, nem retro sláger: új Pointe termék (MC hangszedő illesztőtrafó)

img_5454.JPGA Pointe újkori történetének fordulópontja egybeesett az analóg visszatérésével. Nem bánjuk, hogy ebből a szempontból konzervatív, már-már régimódi a termékpalettánk, szívesen foglalkozunk a jó öreg lemezjátszókkal. Az Analogia-sorozat, később a Record phono fokozataink is rengeteg komoly hangszedő jelét erősítették. Már persze főleg az MM-vonalon, az MC-kre nem volt általános megoldásunk. De már van.

A probléma az MC-hangszedőkkel, hogy egyáltalán nincsenek szabványosítva. Ahány gyártó, sőt, ahány modell, annyiféle kimenő jelszint és annyiféle lezáró impedancia. Korábban ezek illesztése a hangszedő-gyártók feladata volt, legalábbis a komolyabb specialisták kínáltak saját márkajelzésű trafókat vagy elő-előerősítőket is a hangszedőikhez. Ez aztán elálmosította a phono erősítők fejlesztőit, mondván, hogy elegendő, ha ők a szabványos MM tartományban dolgoznak. Ami a jelútban előtte van, az a hangszedős csapat biznisze.

Ha a nyolcvanas-kilencvenes években ez így is volt, ma biztosan nincs így. Hogy csak a saját márkáinknál maradjunk, a Goldring háromféle MC-hangszedőt kínál, az Audio-Technica pedig egyenesen tizenhármat; – de illesztő egységet egyet sem.

Az első lépések

Kezdetben a Pointe válasza a problémára a Record phono erősítő limitált példányszámú MM/MC változata volt. Ebben egy félvezetős elő-előerősítő működött a csövek előtt, hatféle lezáró impedanciát kínálva a mozgótekercses közönségnek. Viszonylag olcsó és műszakilag korrekt megoldás volt, népszerű is, de egy félvezetős erősítőfokozat a csövek előtt némileg kilógott a Pointe szellemiségéből. Ettől még maradhatott volna a paletta része, de az egyik kulcs fontosságú alkatrész, amire az elő-előerősítő épült, beszerezhetetlenné vált.

Az általunk kínált MC-hangszedők mellé folyamatosan kínáltuk az egyedi illesztőtrafó megoldást is (angolul Step Up Transformer - innen a fantáziadús megnevezés), tehát hogy egyedileg tekercselünk trafót a megvásárolt hangszedőhöz, de ezzel több probléma is volt. Egyrészt az, hogy ha a hangszedőt tudjuk is raktárról adni (végtére is világmárkákat képviselünk), az egyedileg tekercselt trafóra várni kellett, adott esetben hosszú heteket is. Másrészt, hogy az egyedi gyártás miatt ezek a trafók elég drágák is lettek. Harmadrészt pedig éppen az egyedi optimalizálás miatt a hangszedőcsere vagy upgrade anyagi csődöt jelentett – az adott hangszedőre optimalizált egyedi trafó nem volt használható az új hangszedővel, vagy csak korlátozottan.

img_5449.JPG

Egy teljesen új termék

A legutóbbi igazgatótanácsi ülés során megvitatásra került ez a stratégiai kérdés is. (Az igazgatótanácsi ülés úgy néz ki, hogy Szabadkán kiülünk Tibor kertjébe a diófa árnyékába, török kávét iszunk és tökös rétest eszünk.) Szóval lenne igény egy elérhető árú MC illesztő trafóra, amit raktárkészletről tudunk adni, és ami elég univerzális ahhoz, hogy egy esetleges hangszedőcsere után se kelljen elkótyavetyélni.

Műszakilag a kérdés megoldhatónak tűnt, inkább az volt a dilemma, milyen legyen a kinézet. A cégen belül az én reszortom, hogy méregdrága, vastag, szálcsiszolt alu előlapok és lézergravírozott  hátlapok mellett érveljek,sűrűn hivatkozva az FTF-re (Feleség Tűrési Faktor). Ez esetben azonban meggyőzhető voltam. Elég egy sima műszerdoboz egyszerű kezelőszervekkel, mert a legtöbb rendszerben a trafó nincs az első sorban, valahová hátra rejtik el, hiszen még egy nyamvadt világító led sincs rajta.

A Pointe MC Step Up Transformer olyan illesztő transzformátor lett, ami 10 ohm és 300 ohm között hat lépésben állítható lezáró impedanciát kínál, dedikált értékekkel a tipikus Audio-Technica és Goldring MC-hangszedőkhöz. Erősítése 22 dB, de az alacsony impedanciákon ez 28 dB – az alacsony impedanciával jár az alacsony kimenő jelszint is.  

A készülék megjelenése vállaltan spártai. Sima műszerdoboz, egyszerűnek tűnő (valójában finom, Made in Japan) kezelőszervekkel. Maga a trafó MuMetal vasra készül (nem keverendő össze a Nu metal-lal, ami egy zenei stílus). A MuMetal vasakat szakmai körökben az amorf vasakkal egyenértékűnek tekintik. A készülék zavarvédettsége külön szempont volt, a trafókat a Faraday-kalitka működésén alapuló kettős pajzs veszi körül a készülékházon belül. 

img_5450.JPG

Kísérlet indul

Azzal, hogy a lezáró impedanciák, illetve az erősítés szabadon választhatóak, kiváló tuning eszközt kaptunk a kezünkbe. Ahogy lehet kísérletezni a jobb hang érdekében a hangszedő tűnyomás értékével vagy az antiskatinggel, nem is beszélve a VTA értékéről, a Pointe MC Step Up Transformer ugyanúgy lehetőséget ad az erősítés mértékének vagy a lezáró impedanciának a gyors A-B tesztelésére. Ha mondjuk a hangszedő 50 ohm lezáró impedanciát kér, érdemes kipróbálni a két szomszédos értéket is. Műszaki értelemben ennek semmi kockázata sincs, és éppen azért érdemes játszani vele, mert egy adott rendszerben előfordulhat, hogy nem a hivatalos lezáró impedancia lesz a nyerő – a tűnyomóerő esetében ez például elég gyakran előfordul.

Hogy az árról is essen szó, sajnos tudomásul kell venni, hogy ezek a pici trafócskák egyrészt rettenetesen érzékenyek a prémium alapanyagokra, másrészt, ami a gyártási technológiát illeti, csak a tökéletes az elég jó – mindez meglehetősen megdrágítja az előállítást. A saját MC Step Up Transformerünket alapvetően az Audio-Technica és a Goldring MC-hangszedőkhöz kínáljuk akciós csomagokban, de külön is megvásárolható – az árát a legolcsóbb (nem változtatható impedanciájú) Ortofonhoz lőttük be - a 699 EUR egy kövérebb lefelé kerekítés után 299.990 forint.

Nem árulunk zsákbamacskát: a Pointe MC Transformer is a tesztprogramunk része, azaz szívesen kölcsön adjuk saját rendszerben kipróbálni, tesztelni. Ha érdekel, írj az info@pointe.hu címre, és megbeszéljük a részleteket.

img_5451.JPG

A mai posztunkat videóklippel zárjuk, a Stereo MC's "Step It Up" című örökzöldje teljesen ideillik, sztereó is, MC-is (bár persze más értelemben), és hát igen, Step It Up, azaz illesszed, vagy mi.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pointe.blog.hu/api/trackback/id/tr7513944562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása