Pointe - csöves erősítők

Magyar fülekbe magyar high-end

Rekord

2016. március 05. 15:16 - Szekeres Istvan (VINIL.HU)

img_3866.JPG

Már utaltam rá, hogy a Pointe Amplifica 2 Pointe Platinum erősítő megjelenése egy picit csúszik "egy másik projekt miatt." No tessék, ez a másik projekt be is előzte.

A váratlan vendég egy teljesen új phono-fokozat, ami lényegesen olcsóbb lett, mint a kifutó Analogia Mk5: hölgyeim és uraim, tádáám... a Pointe Record.

Nade ha Pointe és phono-fokozat, miért nem Analogia a neve? Nem lett volna egyszerűbb simán Analogia Mk6-nak nevezni?

Az Analogia phono-fokozat első generációja nem sokkal a Sima erősítő debütálása után jelent meg, az újabb és újabb generációk pedig mindig az előzőre építettek, azt tökéletesítették. Az út hosszú volt, az Mk1 és az Mk5 között már nincs azonos alkatrész, de a metamorfózis egyszerre csak kisebb lépésekben történt.

Ellenben a Pointe Record nem hasonlít az Mk5-re. Teljesen más koncepció eredménye. Olyan csövekre épül, amik korábban még nem kerültek Pointe erősítőbe. Az EC900 csövecskékről van szó, amelyek az Analogia-sorozatok csehszlovák Tesláihoz hasonlóan szintén NOS-csövek, jugoszláv Ei gyártmányok. Amikor a feleségem először látott ilyet, rögtön fel is kiáltott: "de cuki!" Valóban, ezek pici gyerek-hüvelykujjnyi csövek, egy hagyományos ECC83 mellettük  hatalmas uborkás üvegnek tűnik.

Pointe Record MM/MC

Eddig azért nem volt Pointe gyártmányú MC-előerősítő, mert a világ alacsony kimenetű  MC hangszedői nagyon nincsenek szabványosítva, azaz nemigen lehet olyan előerősítőt gyártani, ami a világ összes MC-hangszedőjével kompatibilis lenne. A kör négyszögesítése most sem lehetett reális célkitűzés, de a Pointe Recordból készült néhány olyan darab, ami MC-hangszedők jelét is fogadni tudja. A kis szerkezet nyolcféle impedanciához állítható be a belsejében elhelyezett mikrokapcsolókkal 66 és 500 Ohm között - ez így már a népszerű MC-hangszedő típusok nagyobb részével gyönyörűen együtt fog működni. (Azóta elkészült egy különálló Pointe MC illesztő transzformátor is. Részletek itt. - a szerk.)

Aki mostanában keres elérhető árú phono-fokozatot, az kitol magával, ha nem hallgatja meg a Recordot. Ahogy minden más Pointe készüléket, ezt is szívesen kölcsönadjuk otthoni kipróbálásra.

(Több műszaki információ, specifikáció, aktuális ár a Pointe Record terméklapján.)

img_3869.JPG

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pointe.blog.hu/api/trackback/id/tr308446086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása