Pointe - csöves erősítők

Magyar fülekbe magyar high-end

Valami lehet a szabadkai csapvízben

2014. december 06. 23:05 - Szekeres Istvan (VINIL.HU)

mikovity.png

Valami lehet a szabadkai csapvízben, hogy az ottani high-end gyártók ennyire világszínvonalú készülékeket alkotnak. A napokban jelent meg az egyik legtekintélyesebb angol nyelvű online hifi portálon, a 6Moons-on a Soltanus Audio csúcskategóriás elektrosztatikus hangsugárzójának a tesztje.

A Soltanus Audio voltaképpen szomszéd cége a Pointe-nak, a műhelyük alig 5 perc sétára található a mi műhelyünktől Szabadkán, Pointe Tibor és Soltanus Zoli pedig ezer éve ismerik egymást. Zoliék egészen a közelmúltig egy Pointe Sixty-vel demózták a hangsugárzóikat.

A teszt szövegében egyébként előkerül a Pointe is, ebben a bekezdésben:

Zoltan Mikovity started his audio life with hornspeakers in a disco. It was at a friend’s place that he heard a Sonus Faber Concertino run off a locally manufactured amplifier.

Azaz hogy Zoli diszkókba szánt tölcséres hangsugárzókkal kezdte audio életét, de aztán egy barátjánál hallott egy Sonus Faber Concertino hangsugárzót, amit "egy helyben gyártott erősítő" hajtott - kizárásos alapon ez csak valami Pointe termék lehet.

Érdekes módon a tesztkészülékek között is van rokon: első körben egy pár Trafomatic Kaivalya monoblokkra kötik az elektrosztatikusokat. A Trafomatic szintén szerbiai cég, erősítőik mellett a trafóikról híresek. Tibor részt vesz a Trafomatic trafók tervezésében, cserében az egyszerűbb Pointe trafókat a mladenovaci Trafomatic gyártja le, például az Amplifica trafóit, vagy a TPC-sorozatú leválasztó trafókat. 

A Soltanus elektrosztatikusok végül igen hízelgő kritikát kaptak a 6Moons-tól, a teszt azzal zárul, hogy ha a szerzőpáros újrakezdené az audio rendszere építését, a Soltanus ESL Virtuoso a Top 3 választásuk között lenne a hangsugárzók között. Könnyű akár csöves-, akár félvezetős erősítőkkel párosítani, nem kényesek az elhelyezésre, és az árukhoz képest (ami Európában csaknem 10 ezer EUR) kifejezetten jó minőségben zenélnek. "Muszáj meghallgatni ezt a hangsugárzót," írják a teszt utolsó mondatában, "csak arra kell vigyázni, hogy könnyen a 'muszáj megvenni' kategóriába kerülhet a hangsugárzó."

Gratulálunk a szomszédok szép sikeréhez!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pointe.blog.hu/api/trackback/id/tr456963077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Orbán 2015.02.10. 22:58:19

Vegyél te is egy Soltanus ESL Virtuosot a Triangle helyett.
süti beállítások módosítása