Pointe - csöves erősítők

Magyar fülekbe magyar high-end

"Mindenki csak nézegetett egymásra"

2020. április 09. 16:35 - Szekeres Istvan (VINIL.HU)

Pointe Platinum vendégszereplés a Core Audioban

wittao1.pngÚj helyen tűnt fel a Pointe Platinum: nemrég a Heed Audionál vendégszerepelt, most pedig a Core Audio által rendezett II. Elektroncsöves találkozón. Az eseményen a vendégek előtt különböző csöves erősítőkben többféle csőkészletet kipróbáltak. A legolcsóbb szereplő a mi Platinumunk volt, először a saját csöveivel, majd azokat NOS-csövekre cserélve. A találkozóról Wittao blogja számolt be részletesen.

A meghallgatáson a Pointe Platinum volt az első készülék. Talán jobb is, ha átadom a szót a szerzőnek:

Szinte kivétel nélkül mindenki megdöbbent az előadáson, amit a kis méretét 1000%-osan meghazudtoló integrált produkált a nagy Vienna [Acoustics The Music] dobozokkal. Mindenki csak nézegetett egymásra, miközben lementek a teszt zenék. Egyöntetűen konstatálták a jelenlévők: erős tesztnapnak nézünk elébe, ha ilyen erős a kezdés! Kifinomult, kimunkált hangot hallottunk, az erősítő játszi könnyedséggel tolmácsolta a hallgatóságnak a két zeneművet. [...] Nem keresgéltünk elmaradt részleteket, nem voltak döngő, dübörgő mélyek, és egyáltalán nem éreztük gyengének az erősítőt. [...] Egyöntetű volt a vélemény: Mercedes Sosa előadásánál a Pointe integrált hibátlanul tolmácsolta a mű monumentalitását, az elején a két ukulele játéka nagyon elnyerte a közönség tetszését, rendkívül gyors tranziensek vannak jelen ilyenkor. Összefoglalva: le a kalappal az erősítő előtt.

Ezután kicserélték a csöveket, az előfokba Telefunkenek, a végcsövek helyére RFT-k kerültek. Ezek régi csövek, ma már nem kaphatóak. Az RFT-k még az NDK-ban készültek, szóval minimum 30 évesek, de inkább 35-40. Ebay-ről, innen-onnan lehet összevadászni őket. A közönségnek persze tetszett az így preparált Platinum is:

A Telefunken és RFT csövek a felbontás megtartása mellett elővarázsoltak egy olyan folyékonyságot az erősítő hangjából, amire szinte senki sem számított [...]  többen mondták, végül is ők már most megkapták amiért jöttek, szóval akkor vinnék az erősítőt ezzel a csőkészlettel, mosolyogva, viszlát....

wittao2.png

Miközben a csöves technológiának éppen az az egyik szépsége, hogy a csövek cseréjével módosítható a hangzás, és egyes egzotikus csövek valóban csodát tehetnek egy erősítővel, én azért óvatos lennék a régi gyártású csövekkel. Sok a piacon az átverés, a "nulla percesként" árult csőben ki tudja hány üzemóra lehet, és hallottunk már az értékes csövek hamisításáról is.

Ha valaki a Platinumot akarja tovább javítani, a végfok csövekhez lehet érdemes hozzányúlni - nekik küldjük szeretettel az ABBA együttes "Money, Money, Money" című számát. Az előfok csöveket két ok miatt nem piszkálnám. Először is, a Platinum gyárilag jugoszláv EI-csövekkel jön ki (ECF80), ezeknél nem könnyű jobbat vadászni. Emlékeztetőül: a dél-szerbiai, niši Elektronska Industrija az audio világ egyik legmenőbb csőgyártója volt, például ők találták ki a kifejezetten audio használatra szánt KT90-es cső típust, aminek az ára a mai second-hand piacon finoma szólva is csillagászati. Másodszor, az általunk használt csövek mindenféle paraméter alapján válogatva vannak.

A végcsöveknél más a helyzet, ott már szabadabb a pálya a kísérletezők előtt. Mi a Tung-Sol EL34-eseivel szállítjuk a készüléket, mert tapasztalatunk szerint annak a legjobb az elhelyezkedése az ár-hangminőség-üzembiztosság háromszögben. Ismerünk viszont felhasználót, aki megcsinálta a KT77-es tuningot és bejött neki: a KT77 csőnek ugyanaz a foglalata és a lábkiosztása, mint az EL34-nek, a Platinum pedig minden módosítás nélkül is ki tudja szolgálni elektronikusan. (Figyelem, ez nem minden erősítőre igaz automatikusan, konzultáljunk a gyártóval/forgalmazóval.)

A találkozón aztán bekötöttek még két lényegesen drágább erősítőt, azokat is végighallgatták többféle csőkészlettel. Akiket érdekelnek az erősítők és a kipróbált csövek részletei, kattintsanak Wittao oldalára.

A teszt zárása tanulságos, és minden szavával egyet értünk:

A régi gyártású csövek megmutatták, hogy milyen hatalmas tudás volt annó ezeknek a gyártóknak a birtokában és ha ezeket a csöveket „kikoptatjuk”, már nem fogjuk így hallani az erősítőinket. Az új gyártók termékei viszont arra mutattak rá, hogy bizonyos kategóriákban már van az a gyártó, az a csőtípusa, ahol megtalálta az arany tojást tojó tyúkot, és a jó NOS csövek képességeit is képesek elérni.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pointe.blog.hu/api/trackback/id/tr3315599798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása