Pointe - csöves erősítők

Magyar fülekbe magyar high-end

A legsikeresebb Pointe termék visszatér!

2014. október 18. 20:59 - Szekeres Istvan (VINIL.HU)

Pointe Power Supply R1500

IMG_2181.JPG

A Pointe-ot az különbözteti meg a legtöbb magyar hifi/high-end gyártótól, hogy a készülékeit tényleg sorozatban gyártja, még ha valójában kicsik is ezek a sorozatok, pár tucat darab modellenként. Az eredeti Sima erősítő kivétel volt, abból a kilencvenes évek során tényleg százas nagyságrend készült, ma is gyakran előfordulnak a magyar, a szerb és a többi exjugó használt hirdetésekben.

A hálózati kábelekből is sok fogyott, mégsem ezek a Pointe legnépszerűbb termékei, hanem a tápelosztók. Miközben Magyarországon is sokat adtak el belőlük, igazából az exjugó piacokon lett alapvetéssé. A belgrádi high-end show-kon szinte minden szobában ezt használják.

A Pointe elosztók többféle típusszám alatt a kilencvenes évek közepe óta készültek. Tesztelték is őket akkoriban, szép sikerrel. A típusszám gyakorlatilag csak arra utalt, hány kimenete van az elosztónak (6 vagy 8), illetve az MkII és az MkIII termékek az elektronika enyhe átdolgozását jelentették.

Ezek az elosztók ugyanis nem sima elosztók: van bennük egy fém-oxid varisztor is, ami a túlfeszültségtől óvja meg a rá csatlakoztatott készülékeket, egy rossz helyre becsapó villám esetén máris sokszorosan megdolgozva az áráért. A hifistákat szolgálja még egy zöld/piros led is, ami feleslegessé teszi a fázisceruza használatát készülékcsere esetén.

Az eredeti S-sorozatú elosztók egyik kimenete aktív szűrőáramkört is tartalmazott, de a visszajelzésekből azt a következtetést szűrtük le, hogy az érzékenyebb fülű zenehallgatók egy idő után nem használták a "kék fedeles" kimenetet, mert túlságosan beleszólt a hangba. A Pointe filozófiája a tápellátást illetően amúgy nem véletlenül a passzív megoldásoké - lásd az elektronikamentes leválasztó trafókat.

Most készült el a tápelosztók legújabb generációjának első darabja, a hat kimenetes Pointe Power Supply R1500 (a szerb piacra az ott megszokott R1506 típusjelzéssel). Ebben a mostani R-sorozatban nincs semmilyen szűrés (ha japán tömegelektronikai cég lennénk, ennek a semminek is találnánk valami hangzatos marketing szlogent, Pure Power Flow, vagy valami ilyesmi), megmaradt viszont a robusztus felépítés, a fémház árnyékoló hatása, a hangminőségre is tesztelt minőségi (por- és korrózióvédett) csatlakozók, és az audiofil szempontokat figyelembe véve kialakított belső kábelezés.

Fontos, hogy az elosztóból nem jön ki "gyári" kábel, a szabványos IEC aljzatra mindenki a kedvenc tápkábelét csatlakoztathatja.

 

IMG_2179.JPG

 img_3729.JPG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pointe.blog.hu/api/trackback/id/tr206806075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retyerutya 2016.01.28. 19:50:55

Láthatnánk belső képet az elosztó felépítéséről? Alátámasztandó az állítást, miszerint "audiofil szempontokat figyelembe véve kialakított belső kábelezés " , stb...

Szekeres Istvan (VINIL.HU) 2016.01.29. 07:14:28

@retyerutya: Betettem egy képet a poszt végére. Nagy okosság nincs, csak gondosan elvezetett, széles kontaktussal rögzített, vastag, magas tisztaságú LC-OFC rézkábel, amit kifejezetten audio táp célokra találtak ki.
süti beállítások módosítása