Pointe - csöves erősítők

Magyar fülekbe magyar high-end

Tavasz, Púder, Sima

2014. február 24. 18:35 - Szekeres Istvan (VINIL.HU)

p005.jpg

 

 

Régóta tervezzük már ezt: egy olyan eseményt, ahol be tudjuk mutatni az új erősítőnket (meg a régebbi csúcsmodelleket), ahol személyesen lehet találkozni a Pointe erősítők apukájával, Sindrics Tiborral, és ahol egy kis plusz zenei élményt tudunk nyújtani a barátainknak.

Az eseményre március 1-én fog sor kerülni, a tavasz első napján. A helyszín a Púder Bárszínház és Galéria (IX. Ráday u. 8), pontosabban annak színházterme a pincében. Nagyjából 11:30-től lehet jönni egészen 18 óráig.

A helyszín

A Púder Bárszínház és Galéria ma Budapest egyik klassz kulturális tere: amikor nem audio rendezvényt tartanak, akkor művészfilm klub, kortárs tánc események, kamaraszínházi előadások, gyerekmatinék zajlanak a két színházteremben.

Az enteriőrt Babos Zsili Bertalan és csapata készítette, tulajdonképpen maga is egy kortárs műalkotás – órákig lehet nézelődni, rácsodálkozni egy-egy váratlan részletmegoldásra.

p003.jpgÉtteremként is kiváló hely – persze Budapest gasztronómiai főutcáján, ráadásul a Michelin-csillagos Costes közvetlen szomszédságában ez annyira nem is meglepő.

A Pointe bemutató helyszínéül szolgáló kisebb színházteremre akkor figyeltem fel, amikor a gyerekeimmel néztük meg a Bazsó és Borka előadást: a szereplők erősítés nélkül énekelnek, gitároznak. A kellemes arányú, teljesen nyers tégla falú pincehelyiség akusztikája körülbelül ezerszer alkalmasabb a zenehallgatásra, mint a hivatalos hifi show-k gipszkarton-falú, picike szállodaszobái.

A line-up

A nyílt napnak alapvetően két főszereplője lesz: az új Pointe Sima 20 erősítő, illetve testvércégünk, a Soulines csúcs lemezjátszója, a Kubrick. De jelen lesz a Pointe legnagyobb erősítője, a Delica is.

Az analóg forrás természetesen egy Pointe Analogia IV phono-fokozaton keresztül csatlakozik az erősítőre.

A digitális vonalat a bemutatóteremből ismerős Micromega Duo + Theta Progeny páros jelenti, a hangsugárzó pedig a Triangle Genése Quartet lesz.

A kiállítók

Itt lesz velünk maga Sindrics Tibor is, a Pointe készülékek konstruktőre, és egész nap rendelkezésre áll, szívesen beszélget minden érdeklődővel.

Itt lesz Igor Gligorov is Belgrádból, aki a Soulines lemezjátszók atyja. Természetesen ő is örül, ha megszólítják: a szerben kívül tökéletesen beszél angolul és oroszul is.

A vendégek

Reméljük, sokan lesznek :-) Ez az első ilyen nyilvános Pointe nap, és bár a budapesti csapatunkat ugyan valószínűleg többen is ismerik személyesen, a vendégek egymással még nemigen találkoztak, nincsenek „klikkek,” nem kell attól tartani, hogy ezeréves, kialakult társaságba csöppen valaki.

A zenék

p001.jpgMindig mindenkit bátorítunk, hogy a demókra hozza el a saját zenéit, kedvenc lemezeit, de most nem ez a helyzet. Megpróbálunk tudatosan zenélni, a sima lemezcserélgetés helyett háttérinformációt is adni az éppen játszott felvételről. Igyekszünk sok olyan lemezt játszani, amit kevéssé ismert (azaz a mainstream médiából kiszorult), de rendkívül tehetséges kortárs magyar zenészek készítettek, a Borago és a Chalga együttesek akusztikus világzenéjétől Kaltenecker Zsolt vagy Gyárfás István jazz formációin keresztül mondjuk az ef Zámbó Happy Dead Band vicces avantgárd rock and rolljáig – erre való a digitális front-end.

Szintén a digitális front-enden kerülnek bemutatásra a magyar Andramédia különleges, kétmikrofonos komolyzenei felvételei, amikkel maga Andrasev Milán, a felvételek készítője fog demózni. (Ha van link, amire ma innen rákattintasz, az a Miláné legyen.)

Analógon persze ilyet nem nagyon tudunk mutatni, a lemezjátszón hagyományosabb (de szintén érdekes) komolyzenei és jazz lemezek fognak megfordulni (szóviccnek szántuk). Szeretnénk, ha mindenkinek tudnánk mutatni egy pár olyan lemezt, ami egyből felkerül a beszerzési listájára.

Vendégfellépők

Milánon kívül még két barátunkat hívtuk meg dj-zni: egyrészt Dauner Nagy Istvánt, a Café Momus „internetes komolyzenei napilap” szerkesztőjét, az egykori HFM zenei rovatának állandó szerzőjét, aki baráti körben annyira szellemesen szokta ecsetelni Bach hifi hangrendszerét, vagy azt, hogyan lett a létező legegyszerűbb ritmusképletből („tá-tá-tá-tá”) a komolyzene egyik ikonkus főmotívuma, vagy hogy miért baj, ha egy bányászdal szövegírói nem ismerik a kottát, hogy arra bátorítottuk, mutasson ilyen zenei furcsaságokat a látogatóinknak, természetesen lemezről illusztrálva.

Meghívtuk Audiolife Attilát is, hogy tartsa meg élőben legfrissebb lemezajánlóját – magyar nyelven szinte ő az egyetlen forrás, akinek a segítségével képben lehetünk, milyen zenét hallgat ma a világ erre nyitottabb része. (Leszámítva persze a pop-rock műfaját, ott van még egy pár izgalmasabb blog.)

Vásárfia

Prospektust, zacskót, golyóstollat és ilyeneket nem fogunk senkinek a kezébe nyomni (prospektus helyett QR-kódokat teszünk majd a termékek mellé), ellenben mindenkit meghívunk egy kávéra és egy üdítőre, aki a helyszínen megadja az email címét és tudja a jelszót. A jelszó: Sima Húsz :-) (Azért kell a jelszó, mert a pincében tartott rendezvényünk mellett a Púderben a szokásos szombat délutáni élet fog zajlani, és nem szeretnénk minden utcáról betérő vendéget mi szponzorálni.)

De lesz lemezvásár is: egy barátunk eladó, igényes CD-gyűjteményéből is lehet válogatni (főleg magyar jazz, világzene, de mindenféle más is), illetve fűzzük a Concertót is, hogy ha már úgyis bezárták a boltjukat a Dob utcában, hozzanak le a Púderbe egy pár doboz izgalmasabb bakelitet vinilt, mielőtt teljesen átállnak a webshop üzemmódra. A Dob utcai utolsó napokon minden lemezt féláron árultak, hátha maradt még valami izgalmasabb, kihagyhatatlan vétel.

Akciós Pointe készülékek

p002.jpgTermészetesen a kiállított Pointe készülékek is kedvezményes áron lesznek megvásárolhatók, valamint a bemutató után lecseréljük a demó flottánkat is. (Igen, a Delicát is.)

Akinek megtetszik a Pointe Sima 20, az feliratkozhat egy listára, és harmadával olcsóbban juthat a készülékhez – természetesen a szokásos körök után, azaz a bemutató után lehetősége lesz nyugodtabb körümények között, a saját zenéivel is meghallgatni a készüléket, és ha még mindig tetszik, akkor a saját rendszerében is kipróbálhatja vásárlás előtt.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pointe.blog.hu/api/trackback/id/tr505831151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tollact 2014.02.25. 21:14:01

Nagyon szimpatikus az egész zenei és audio világhoz való hozzáállás. Ha minden ezzel foglalkozó szereplő ilyen emberközeli lenne akkor nem lenne itt gond.

Listen 2014.02.27. 17:37:23

A Delicát mikor lehet meghallgatni?

Szekeres Istvan (VINIL.HU) 2014.02.28. 01:16:25

@Listen: ha tömeg igény mutatkozik rá :-) A Delicára is igaz, ami a legtöbb csöves erősítőre, hogy kell egy bő fél óra, mire bekapcsolás után elkezd "jól" szólni. Még nem teljesen látjuk, hogy miként fogunk gyorsan erősítőt cserélni, de szerintem megoldjuk :-)

tollact 2014.02.28. 05:00:03

Szerintem a félórával még keveset is mondasz a bemelegedésre. Ezenkívül sajnos még a kábelek széthuzogatása miatt is kellene idő az újra "ősszemelegedésre".

tollact 2014.02.28. 20:42:08

Hát sajna úgy néz ki, hogy mégsem jutok el erre a nyílt napra, pedig biz'isten készültem. De egy családi probléma beleszólt. Pedig szerettem volna közelebbről is megismerkedni ezzel az erősítővel, kiváncsi lennék a lemezjátszóra is, és természetesen szívesen váltottam volna néhány szót a tervezővel is....
süti beállítások módosítása